Uwolnij smak lata – przepisy na letnie desery

 

 

W celu podwyższenia atrakcyjności lokalu warto poszerzyć letnie menu o nowe, ciekawe desery, które przykują uwagę każdego klienta. Dostępne są w końcu sezonowe owoce, dzięki czemu restauratorzy oraz branża cukiernicza mają szersze pole do popisu.

Na rynku dostępne są rozwiązania stworzone specjalnie z myślą o branży gastronomicznej.
Te, na które warto zwrócić uwagę, to m.in. gotowe bazy do wykonania słodkich specjałów. Dla profesjonalistów to udogodnienie, które pozwala na szybszą pracę. Do przygotowania wyszukanego deseru, który zachwyci niejedno podniebienie, można posłużyć się produktami marki Debic, która w swojej ofercie posiada szeroki wybór asortymentu nabiałowego
m.in. specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, a także gotowe do użytku bazy do deserów.

Praca w branży gastronomicznej jest bardzo wymagająca, ale nowe przedsięwzięcia w kuchni przynoszą wiele satysfakcji. Dla szefów kuchni w pracy liczy się każda minuta, dlatego gotowe produkty marki Debic przygotowaliśmy w taki sposób, aby pozwalały na optymalizację czasową. Dzięki temu można pozwolić sobie na eksperymentowanie z nowymi przepisami
i poszerzać ofertę lokalu. W ostatnim czasie wprowadziliśmy na rynek nowe, ergonomiczne butelki produktów marki Debic, aby jeszcze bardziej ułatwić pracę profesjonalistom –
mówi Olga Andrzejewska, Key Account Manager w FrieslandCampina Polska, producenta marki Debic.

Wiadomo, że w nadchodzących miesiącach wiele osób będzie chętnie sięgać po dające ulgę w upalne dni lody, których nie może zabraknąć w karcie deserów. Dla wszystkich lokali posiadających maszyny do lodów włoskich w ofercie Debic również znajdzie się rozwiązanie – specjalna baza do lodów Soft Ice, zawierająca jedynie 5% tłuszczu, o niezwykle gładkiej teksturze i waniliowym aromacie, która bardzo dobrze komponuje się z owocami oraz z innymi dodatkami.

Należy również pamiętać, że sezon letni to też najlepszy czas dla sprzedawców gofrów.
W celu zapewnienia wysoko jakościowych i smacznych produktów, warto zastosować którąś ze śmietanek firmy Debic. Najlepszym wyborem do ubijania w automatach jest śmietanka Debic 32%, natomiast alternatywę dla osób nie posiadających tego typu sprzętu mogą stanowić naturalne śmietanki w sprayu Debic Slag Pjena (26%, delikatnie słodzona
i waniliowa) lub też Debic 35% (niesłodzona), charakteryzujące się niezwykłą wydajnością, optymalną konsystencją i trwałością, ale przede wszystkim doskonałym smakiem.

Każdy lokal gastronomiczny powinien pamiętać o swoich klientach podczas letnich miesięcy. Wraz z wysokiej klasy produktami oraz sezonowymi owocami można stworzyć wyśmienite desery, które zapamięta niejedna osoba i chętnie wróci po więcej. Pomysłem szefów kuchni firmy Debic na uwolnienie smaków lata jest przepis na Crème Brûlée w kratkę.

Crème Brûlée w kratkę

Składniki

·         1000 ml Debic Crème Brûlée

·         1 tacka jeżyn, brązowy cukier

 

Przygotowanie

·         Podgrzać Debic Crème Brûlée do ok 70 °C.

·         Wylać do kwadratowych kokilek i włożyć do lodówki.

 

Wykończenie

·         Posypać brązowym cukrem i lekko karmelizować palnikiem.

·         Następnie ułożyć szablon szachownicy i posypać cukrem pudrem.

·         Zdjąć szablon i ozdobić jeżynami.